Jak otiskovat pacienty s parodontitidou?

Otiskování pacientů s parodontitidou může být někdy docela drama. Zejména pokud se jedná o pacienta s pokročilým ústupem kosti a chronickým onemocněním dásní. V tomto článku se budeme zabývat několika tipy a triky, jak pořizovat otisky pacientům s parodontitidou.

Jak otiskovat pacienty s parodontitidou?

Otiskování pacientů s parodontitidou může být někdy docela drama. Zejména pokud se jedná o pacienta s pokročilým ústupem kosti a chronickým onemocněním dásní. Otázkou tedy je, jak se vyhnout nechtěnému vytržení zubu při pořizování otisku. V tomto článku se budeme zabývat několika tipy a triky, jak pořizovat otisky pacientům s parodontitidou, které budou kvalitní, levné a hlavně zabrání nechtěné extrakci zubu.

  1. Podsekřivá místa si vykryjeme hydroxidem vápenatým

Při otiskování se silikonová hmota nedostane do aproximálních prostor, které jsou u paro-pacientů obzvláště velké. Abychom zub neextrahovali, vykryjeme si mezizubní prostory hydroxidem vápenatým ve formě pasty či cementu. Hydroxid nanášíme do aproximálních prostor pomocí hladítka. Tímto způsobem vyplníme všechna místa, kam by mohl zatéct silikon poté, co jsme pahýl zbrousili pro protetickou práci.

Poté lžičkou naneseme otiskovací materiál na pacienta a počkáme, až materiál ztuhne. Při vyjímání otisku z úst pacienta jemně zatlačíme lžičku z vestibulární strany dolů, abychom vyrovnali podtlak vzniklý při otiskování. Tímto způsobem vyndáme otisk mnohem snadněji, než kdybychom museli s pod tlakem bojovat.

Hydroxid vyčistíme z přibližných prostor pomocí skaleru, sondy nebo stěrky a vypláchneme pod vyšším tlakem.

2. Správné kombinace konzistencí otisku

Při metodě dvojitého otisku používáme co nejrozdílnější konzistence. Při použití materiálů 3M používáme kombinaci tmelu Imprint 3 Penta Putty s materiálem Imprint 3 Light Body (případně Imprint 3 Penta Heavy Body s materiálem Imprint 3 Regular Body).
Při metodě dvojitého míchání se naopak snažíme o co nejpodobnější konzistenci. To znamená, že používáme Imprint 3 Medium Body s Imprint 3 Ultra-Regular Body.

3. Digitální skener

Je zřejmé, že budoucnost zubního lékařství směřuje ke stále větší digitalizaci. Postupně jsou 3D intraorální skenery stále dostupnější a přesnější. Výrobci se především snaží, aby skenery byly uživatelsky přívětivé a snadno se s nimi pracovalo.

Snímání otisků tímto způsobem je nejen příjemnější a šetrnější pro pacienta, ale také ušetří lékaři starosti s ukládáním a odesíláním otisku do laboratoře. Sníží se tak riziko, že se po cestě něco stane a technik otisk pošle zpět. Skener IO přitom nejen šetří čas a peníze, ale otevírá lékaři zcela nové možnosti pro přesnější a efektivnější práci.

Závěrem lze říci, že nákladově nejefektivnějším způsobem snímání otisků prstů pacientů je digitální skener. Pokud uvažujete o koupi IO skeneru, podívejte se na náš přehledový článek o aktuální nabídce na trhu pro rok 2023. Budoucnost stomatologie vidíme v digitalizaci, a proto naši laboratoř připravujeme na vstup do této nové éry co nejlépe.

Pro další užitečné články z oblasti zubního lékařství a zubních technologií se přihlaste k odběru našeho newsletteru :)