Jak udržet sulcus gingivae suchý?

Dobrý pocit z dokonalé preparace může zkazit neustále krvácející sulcus. Pokud skener dostatečně nevidí hranici preparace kvůli tekutině (hlavně krvi) v sulku nebo převislým měkkým tkáním, je nutné skenování opakovat. V tomto článku se budeme zabývat technikami, jak udržet sulcus suchý.

Jak udržet sulcus gingivae suchý?

Dobrý pocit z dokonalé preparace může zkazit neustále krvácející sulcus. Kvalitní otisk nebo digitální sken jsou pro přesnou protetickou práci nezbytné. Pokud skener dostatečně nevidí hranici preparace kvůli tekutině (hlavně krvi) v sulku nebo převislým měkkým tkáním, je nutné skenování opakovat. V tomto článku se budeme zabývat technikami, jak udržet sulcus suchý, doplněnými o několik praktických rad.

  1. Retrakční vlákno

Kromě použití jednoho retrakčního vlákna můžeme experimentovat se šířkou, typem a počtem vláken, abychom vysušili sulkus pro dokonalý otisk nebo digitální sken.

Použitím menší velikosti vlákna u frontálních mandibulárních zubů zabráníme traumatizaci volné gingivy. U pacientů s fenotypem tenké gingivy je toto pravidlo ještě důležitější.

Pokud jedno vlákno nestačí, obvykle sáhneme po druhém. Můžeme zvolit kombinaci impregnovaných a neimpregnovaných retrakčních vláken. Nejprve zavedeme neimpregnované vlákno pomocí hladítka nebo zavaděče a poté impregnované vlákno. Tímto způsobem se vlákno příliš nenamočí, a proto nezvětší svůj objem natolik, abychom při jeho odstraňování opět vyvolali krvácení.

Uvádí se, že pro zastavení krvácení je nutné počkat alespoň 5 minut, což nemusí být vždy nutné. V každém případě je třeba vycházet z osobních zkušeností.

2. Teflonová páska

Pro snazší zavedení pásky do gingiválního sulku může sestra naplnit kelímek vodou. Do vody pak namočíme hladítko, což zabrání "kroucení" hydrofobního teflonu a usnadní zavedení do sulku.

Dobrým zvykem je omotat teflonovou pásku kolem zubu dvakrát.

3. Adstringentní pasta

Společnost 3M nabízí možnost použití adstringentní pasty s 15% obsahem chloridu hlinitého. Pasta se nanáší přímo do sulku tenkým hrotem (který je kompatibilní s většinou aplikačních kleští na kompozity). Velkou výhodou je výrazný hemostatický účinek i po opláchnutí vodou a odstranění pasty. Každý musí sám zvážit poměr ceny a výkonu této metody udržování sulku v suchu.

4. Výplach fyziologickým roztokem

K zastavení krvácení můžeme použít i tuto starou dobrou klasiku, která je však časově náročnější a nemusí vždy fungovat.

5. Tip na závěr - úspěšný klasický nebo digitální otisk

Hned na začátku si musíme uvědomit rozdíly mezi vertikální a schůdkovou preparací a způsobem, jakým zacházet s měkkými tkáněmi. Preparujeme supra nebo subgingiválně? Není na škodu si před preparací změřit šířku volné gingivy a mít představu o tom, kolik retrakčních vláken si můžeme dovolit použít.

Dobrým přítelem každého protetika je elektrokauter. Při digitálním otisku potřebuje skener vidět co největší část hranice preparace. Přítomnost krve a převislé gingivy jsou nejčastějšími faktory, kvůli kterým je třeba otisk opakovat.

Pokud máte chuť se dozvědět více, kontaktujte nás přímo:)