Navigovaná implantologie se zaměřením na imediátní implantaci - rozhovor se stomatologem

Navigovaná implantologie se zaměřením na imediátní implantaci - rozhovor se stomatologem

Digitální technologie usnadňují práci nejen dentálním laboratořím, ale i stomatologům zabývající se implantologií či protetikou. V tomto rozhovoru MDDr. Ján Staňo zodpoví nejčastější dotazy spojené s navigovanou implantologií, jako jsou potřebné vybavení, výhody digitálních technologií a praktické aplikace moderních digitálních metod ve stomatologické ordinaci.

Jako majitel stomatologické kliniky, jak digitální nástroje proměnily vaši stomatologickou praxi? 

Moje praxe je jen pár měsíců stará, takže ji až tak moc neproměnily, protože je už s digitálními technologiemi od začátku plánovaná. Používáme je v praxi každý den, ať už intraorální skener či 3D tiskárny, dokážu si tedy představit, že pokud bych je předtím ve svojí ambulanci neměl, tak by ta proměna byla drastická.

Jak z digitálních technologií benefitují stomatologické praxe?

Digitální technologie určitě přinášejí velký komfort pro pacienta, protože není třeba otiskovat. Tím pádem nevyvoláváme tolik dávivý reflex a samozřejmě taky je možnost sken několikrát doplňovat a opravovat, což v případě otisku možné není.

Z pohledu managementu praxe, digitální technologie jednoznačně přináší velkou výhodu co se týče transportu dat, protože digitální data můžeme posílat přes internet, zatímco otisky musíme posílat kurýrem.

Dál je o mnohem menší problém skladovat digitální data, než skladovat modely nebo otisky a z toho vyplývá i velká výhoda dlouhodobé archivace dat k protetickým pracím, případně k ortodontické léčbě. Lékaři pak mají možnost srovnání dat v čase mezi návštěvami pacienta.

Dále je nutné si uvědomit, že digitální technologie už v dnešní době jsou nebo budou v blízké budoucnosti v rámci stomatologie samozřejmostí. Už dnes vidíme, že řada laboratoří pracuje jenom s digitálními daty. 

Jakou mají tyto technologie finanční návratnost?

Pokud bychom to brali čistě přes čísla, můžeme snadno vypočítat za jakou dobu se tahle investice vrátí. Jde už jen o ušetřené peníze za nákup otiskovacích hmot a zhotovení modelů v laboratoři, ale samozřejmě ta hodnota těch digitálních technologií je mnohem vyšší v tom, co nám přináší do naší ordinace nového, jaké možnosti nám otevírají.

Intraorální skenování je pro pacienty nesrovnatelně pohodlnější. Mezi další výhody digitálních otisků patří jednoduchost sdílení a skladování dat či možnost srovnání dat v čase. Na obrázku intraorální skener 3Shape TRIOS 5.

Vy sám se zaměřujete hlavně na protetiku. Jaký efekt měly digitální technologie na vaše protetické výsledky nebo na vaše workflow?

Konkrétně navigovaná implantologie nabízí možnost plánování pozice implantátu ještě před zákrokem. Máme možnost vizualizace situace zubů a měkkých tkání na intraorálním skenu, nebo situaci kosti na CBCT. 

Ve výsledku mají tyto technologie úplně zásadní vliv na workflow v ordinaci, ať už u konvenční protetiky nebo protetiky na implantáty, a to hlavně v předvídatelnosti výsledků. Není potřeba používat angulované přístupy nebo lepená řešení, štola je vždy přístupná. Navíc je tento proces jednoduchý. 

Jaký hardware potřebuje lékař k plánování umístění implantátu?

K samotnému plánování implantátu nám postačuje intraorální sken, který je však nahraditelný i skenem klasického sádrového modelu, takže to není úplná nutnost. Co je ale nutné je 3D CBCT kvůli vizualizaci kosti a tím i správné polohy implantátu v ní.

Když máme CBCT sken, proč potřebujeme i intraorální scan?

Potřebujeme pro to, aby ta šablona která se vytiskneme na 3D tiskárně byla dostatečně přesná, protože samotné obrysy tvrdých zubných tkání na CBCT nejsou dostatečně přesné pro výrobu téhle šablony.

Samotné plánování dělá lékař sám anebo to dělá laboratoř?

Může si dělat plánování lékař sám pokud má k dispozici plánovací software, pokud ho k dispozici nemá, může si to dát naplánovat do laboratoře.

K plánování umístění implantátů a designu chirurgické šablony je nezbytné pořídit CBCT a intraorální sken pacienta. V případě bezzubých oblouků, lze použít namísto intraorálního skenu pacientovu protézu s referenčními body z radiokontrastního materiálu.

Co za software používáte k vytváření chirurgické šablony? 

U nás používáme pro plánování implantátů software Implant Studio od 3Shapu, který se za mě zdá jako jeden z nejvíc uživatelských přívětivých softwaru pro plánování implantátu.

Mohl byste mi shrnout, jak vypadá proces navigované implantologie od návštěvy pacienta po operaci či odevzdání práce?

Tak v první řadě je potřeba získat data, které jsou nutná pro navigaci, to jsou CBCT a intraorální sken, případně otisk, který se zdigitalizuje pak v laboratoři. 

V další fázi plánujeme samotnou implantaci, při které nemusí pacient být přítomen a v podstatě v rámci hodin až dnů dokážeme provést implantaci pomocí implantační šablony vytištěné na 3D tiskárně.

Pokud bychom se bavili o navigaci dynamické, tak tam ten proces může být ještě rychlejší, protože odpadá výroba navigační šablony.

Plánování umístění implantátů a design chirurgické šablony v programu Implant Studio od 3Shape. Digitální kopie pacientovy protézy nám poskytne informace o skusu a postavení zubů, což nám pomůže s plánováním pozice implantátů.

Takže dejme tomu, že máme vytištěnou šablonu. Co teď?

Šablona se použije k zavedení implantátu a tím pádem končí chirurgická část implantace.

Pak už protetická část probíhá standardně tak jako postaru. Po zahojení implantátu můžeme ošetřit implantát protetickou prací ať už korunkou nebo můstkem. A v tomhle případě už můžeme si vybrat digitální nebo konvenční cestu. V případě digitální cesty používáme skenování a skenovací tělísko, na základě kterého laboratoř vyrobí protetickou práci.

Dá se tímhle způsobem vytvořit nějaká provizorní či imediátní náhrada?

Ano, v případě imediátní implantace má digitální workflow ještě jednu velkou výhodu - už při plánování operace je možné udělat protetickou práci, která se použije jako imediátní náhrada.

O těchto postupech budete přednášet s MDDr. Patrikem Pauliškou na konferenci Horizonty digitální stomatologie. Vaše přednáška má název Navigovaná implantologie se zaměřením na imediátní implantaci. Pro koho je tato přednáška?

Tahle přednáška je pro chirurgy nebo pro protetiky který spolupracují na kejsech tohohle typu. A jde tam o to ukázat lidem, proč by měli digitální postup do svého workflow zahrnout a co jim tenhle digitální postup a pohled na věc přinese do jejich každodenní praxe implantologické nebo protetické. 

Zveme vás na konferenci Horizonty digitální stomatologie už toto září v Brně. Pouze pro limitovaný počet účastníků - registrujte se co nejdříve!