Co ovlivňuje životnost zubního pilíře? (1/2)

Co ovlivňuje životnost zubního pilíře? (1/2)

V tomto článku se podíváme na faktory, které je třeba zohlednit při plánování ošetření a hodnocení biologického faktoru zubu, aby výsledné protetické řešení mělo co nejdelší životnost.

Odkazy na výrobky jsou uvedeny za účelem uvedení konkrétního příkladu. V žádném případě nemají čtenáře nabádat ke koupi výrobku nebo jej jinak propagovat.

Nr. 1 je "ferrule effect"

Pro stručnost tohoto příspěvku přidáváme odkaz na článek na našem blogu, ve kterém jsme se tomuto tématu podrobně věnovali.

Zachování pericervikálního dentinu

4 mm kolem cemento-sklovinné hranice se nachází oblast pericervikálního dentinu, který hraje zásadní roli při distribuci působících sil, a tím zabraňuje zlomeninám kořene. Pokud používáme tvrdokovovou kuličku neopatrně nebo nadměrně rozšiřujeme vstup do kanálku (koronální flaring), oslabujeme stěny, a tím zhoršujeme prognózu zubu. 

Pro koronální flaring je možné použít takové strojové nástroje ze sady, které mají velikou konicitu, ale malou délku (jako příklad 19 mm Protaper Gold SX). Pro další preparaci kanálků můžeme zvolit nástroje s nízkou konicitou (a zároveň vysokou flexibilitou), které jsou rozděleny podle místa jejich aktivní preparace kanálků (střed, apex atd.). Jejich konicita tedy není stejná po celé délce nástroje, ale mění v závislosti na chtěném úseku kořenového kanálku pro opracování.

Zaujal vás tento článek? Klikněte na tlačítko "odebírat" a dostávejte každý měsíc sdílené know-how do svého e-mailu.

Chirurgická extruze zubů aneb jak získat ferruli, když tam není

Při absenci ferrule máme možnost zub extrudovat a získat tak dostatečné množství tvrdých zubních tkání v cervikální oblasti zubu, a tím nahradit tak chybějící pericervikální dentin. Pokud má kořen oválný tvar, při chirurgické extruzi máme možnost pootočením zubu získat požadovanou patrovou feruli. 

K dalším výhodám patří rychlost zákroku. Nevýhodou je poškození měkkých tkání a riziko ztráty původní výšky okrajové gingivy, což má důsledky především z hlediska estetiky. Dalším rizikem je zlomenina zubu. Zub může být endodonticky ošetřen před nebo po extruzi (obvykle za 3-4 měsíce). 

V této případové studii byla konečná protetická práce fixována 6 měsíců po zákroku. Zub by neměl být ponechán déle než 3 týdny (riziko ankylózy), přičemž mírná pohyblivost zubu je přijatelná. Periodontální vazy získávají své původní vlastnosti po 45 dnech. Alternativou je také ortográdní výplň kořenových kanálků.

Další možností je ortodontická extruze, ale tou se v tomto článku nebudeme podrobně zabývat.

Každý měsíc vydáváme nový článek. Další vzdělávací obsah a ukázky naší práce najdete na našem účtu na Instagramu.