Co ovlivňuje životnost zubního pilíře? (2/2)

Co ovlivňuje životnost zubního pilíře? (2/2)

V druhé části tohoto článku se podíváme na další faktory, které je třeba zohlednit při plánování ošetření a hodnocení biologického faktoru zubu, aby výsledné protetické řešení mělo co nejdelší životnost.

Odkazy na výrobky jsou uvedeny za účelem uvedení konkrétního příkladu. V žádném případě nemají čtenáře nabádat ke koupi výrobku nebo jej jinak propagovat.

FRC čepy

Čep FRC (fibre reinforced composite) je alternativou k dříve používaným kovovým kořenovým nástavbám. Jedná se o systém kompozitního materiálu infiltrovaného skelnými vlákny, který se zavádí do endodonticky ošetřeného kořene zubu a adhezivně se upevňuje ke stěnám kanálku. V závislosti na doporučení výrobce může být povrch ošetřen silanizací (nebo ji výrobce nedoporučuje např. Monobond Plus). K fixaci můžeme použít samoleptací a samotuhnoucí materiál obohacený o skleněná vlákna Build It FR.

Čepy FRC jsou uzpůsobeny k přenosu sil působících v anteriorním a posteriorním směru. Síly v tomto směru působí především na zuby frontálního úseku v HČ a DČ. Použití frc čepu laterálního úseku tedy postrádá smysl, ačkoli čím vyšší je hrbolek, tím výraznější síly v laterálním směru působí při zavírání čelistí během žvýkání.

Bylo prokázáno, že adheze frc čepu ke koronárnímu dentinu je lepší než adheze k dentinu kořene. Z tohoto důvodu není nutné umístit čep příliš apikálně, protože se snažíme zachovat i hermetičnost kořenové výplně.

Zátky jsou od výrobce dodávány se sadou vrtáků pro rozšíření kanálku na požadovanou velikost. Některé studie ukazují, že je lepší použít několik menších čepů než jeden velký. Čep má modul pružnosti podobný dentinu, takže ke zlomeninám kořenů dochází méně často než u čepů z litého kovu. Alternativou je použití kompozitního materiálu vyztuženého skelnými vlákny Ever X.

Pro stručnost tohoto článku se nebudeme zabývat protokolem intraorální fixace čepů, nicméně přehledový článek na toto téma naleznete pod tímto odkazem.

Zaujal vás tento článek? Klikněte na tlačítko "odebírat" a dostávejte každý měsíc sdílené know-how do svého e-mailu.

Horizontální vs. vertikální příprava

V některých případech může být použití vertikální preparace šetrnější než broušení “na schůdek”. Tímto tématem se prozatím nebudeme dále zabývat.

Vektory síly

Na základě techniky preparace působí na protetickou práci různě velká síla, která působí v různých směrech. Zaměřujeme se především na následující tři:

  1. horizontální vektor, který vede ke fraktuře zubu
  2. vektor vedoucí k decementaci korunky
  3. vektor na styční ploše, kterou na sebe působí kořen a korunka

Při vertikální preparaci na sebe vektory sil 1 a 3 působí v opačném směru pod nejmenším úhlem, z čehož vyplývá, že síla vedoucí k dekompresi korunky je při této technice nejmenší. Naopak při preparaci typu chamfer (oblý schůdek o 90 stupňů) je síla vedoucí k dekompozici největší. Pokud se rozhodneme pro horizontální preparaci, představuje chamfer pod úhlem 45 stupňů "zlatou střední cestu".

Každý měsíc vydáváme nový článek. Další vzdělávací obsah a ukázky naší práce najdete na našem účtu na Instagramu.